OKULARNICY PL » Diskussionen

Co lepsze: soczewki, czy okulary?

• Koona schrieb...
    • Benutzer
    • 18. Jan. 2007, 23:59

Co lepsze: soczewki, czy okulary?

Wielu osobom noszącym okulary źli i niedobzi lekarze proponują soczewki kontaktowe. niby to wygodne, ale ja osobiście nie lubię grzebać sobie w oczach xD.

A wam co bardziej odpowiada? Czy wogóle nosicie soczewki?

Ja wolęokulary, ale jak jade na narty zawsze biorę ze sobą soczewki, jednak się przydają xD.

• katalonka schrieb...
    • Benutzer
    • 19. Jan. 2007, 9:19
    Ja tam zawsze nosiłam okulary i jakoś nigdy nie mogłam się przekonać co do soczewek, chociaż nigdy ich nie miałam. Kilku moich znajomych doradzało mi żebym spróbowała tej formy "korekcji wzroku", ale jakoś nadal nie jestem w stanie się zdecydować. Napewno soczewki są lepsze ze względu na to że są bezpośrednio w oku, a okulary trzeba często czyścić.

• [Gelöschter Benutzer] schrieb...
    • Benutzer
    • 19. Jan. 2007, 13:31
    Ja tam zdecydowanie wolę okularki. Też niezbyt mi się widzi, żeby coś w oczach mieć. xD
    Z koleżanką często się kłócimy co lepsze, ale cóż. Mi nie przypadły do gustu soczewki, jej okulary.
    A co do mycia - to całkiem śmieszne, zwłaszcza, jak ci co chwilę szkiełko wypada ;d. Ale wolę to, niż żeby mieć "coś" w oczach. Bo to po prostu mnie wkurza... :]

• W życiu nie wsadziłabym sobie soczewki do oka :p
    A w ogóle to łokularki fajne są ^^

• Enthorn schrieb...
    • Benutzer
    • 21. Jan. 2007, 13:36
    nie wiem czemu macie opory przed noszeniem kontaktow... ja nosze soczewki od 3 lat i czuje sie z tym bardzo dobrze.
    po pierwsze - moje pole ostrego widzenia nie ogranicza sie tylko do powierzchni szkla w okularach - widze ostro nawet katem oka. po drugie - cwicze judo i kendo i okulary tutaj strasznie przeszkadzaja. po trzecie - w zimie nie mam problemu z zaparowanymi szklami i na basenie tez wszystko widac :D.
    ale soczewki maja tez swoje wady - nie mozna ich nosic dluzej niz 10h dziennie bo zaczynaja strasznie piec oczy (a sproboj zasnac majac kontakty na oczach... budzisz sie z uczuciem jakby ci ktos rozzarzone zelazo w oko wkladal :/)... trzeba o nie dbac (czyscic, trzymac w pujemniczku itd.)... sa duzo drozsze - moje soczewki Focus Monthly kosztuja ok 60zl za 3 sztuki (3 miesiace) x2 pudelka (4,0D i 3,75D) i do tego plyn RENU Multiplus jakies 50zl (starcza na ok. 3-4miesiace) wiec co kwartal musze wydac ok. 170zl... no i z okularami wyglada sie madrzej :) (zazwyczaj).
    podsumowujac - mimo tych wad komfort noszenia soczewek jest nieporownywalny z okularami.

"I cry when angels deserve to die"
    Nindyn vel'uss kyorl ninta ratha thalra streea dal lil alust...
    Usstan'bal aslu lil snowboard harl ussta talwien
    • asiek89 schrieb...
    • Benutzer
    • 30. Jan. 2007, 10:58
    ja noszę soczewki od 4 lat i mimo różnych nieciekawych przygód, typu że coś wpadnie do oka, oczy łzawią a na początku jak trzeba się nauczyć je wkładać i wyjmować odbywa się koszmar (=P) to dobrze się je nosi. Jest wygodniej, bardziej komfortowo. Ale co kto lubi;) Ja osobiście jednak polecam soczewki;) Mozna się przyzwyczaić.

• ciecho999 schrieb...
    • Benutzer
    • 30. Jan. 2007, 13:15
    Okularnicy hehehe :D:D wy macie lajcik :D gorzej jak już okulary nie są w stanie korygować wady ... wtedy pani doktor proponuje TWARDĄ SOCZEWKE ]:-> jest hardkorowa :D

- myje sie ją ludwikiem
    - DRZE po oku
    - a jak się ściąga to oczko jest czerwone jak u królika xD
    - jeśli coś wysusza oczy, trzeba je zdjąć :/ to wtedy sie jest slepym xD
    - można zapomnieć o jezdzie na rowerze po piachu czy czyms ;/

noście miękkie puki możecie hehehe ;)

MUZYKA PRZECIWKO TOBIE
    • asiek89 schrieb...
    • Benutzer
    • 30. Jan. 2007, 14:39
    O Jezu. Rzeczywiście hardcore'owa. Współczuję...

• Koona schrieb...
    • Benutzer
    • 30. Jan. 2007, 18:22
    To współczuję twardych soczewek. Szczerze powiedziawszy przed tym postem nie spotkałam się z twardymi soczewkami. Czym one wogóle różnią się od miękkich?

• ciecho999 schrieb...
    • Benutzer
    • 1. Feb. 2007, 14:14
    są zrobione z nieelastycznego materiału :D takie szkiełko na oko :-) albo kawaleczek plastiku :)

MUZYKA PRZECIWKO TOBIE
    • Benutzer
    • 8. Feb. 2007, 11:08
    Stanowczo wolę okulary. Nie wsadzę sobie obcego ciała do oka... Okulary zakładam tylko jak wychodzę na dwór, a ,,po domu" nie zakładam, bo jeszcze widzę:)

Jedyna wada okularów, to taka, że zimą zaparowują. Nie jest to wygodne ani przyjemne, ale można się przyzwyczaić:)

• ciecho999 schrieb...
    • Benutzer
    • 9. Feb. 2007, 2:02
    jeszcze .... kiedys przestaniesz widziec i wpakuja Ci plastik na sile ;d ciesz sie wolnoscia jesli jeszcze mozesz ;d;d;d

MUZYKA PRZECIWKO TOBIE
    • Benutzer
    • 9. Feb. 2007, 8:06
    Wolę okulary, naprawdę. Widziałam jak moja przyjaciółka sobie zakładała soczewki i... dziękuję bardzo. Nikt mnie nie zmusi do grzebania sobie w oku:D

• ciecho999 schrieb...
    • Benutzer
    • 9. Feb. 2007, 16:53
    to tylko tak oblesnie wyglada :D tak na prawde jest zajebiste <3

MUZYKA PRZECIWKO TOBIE
    • Benutzer
    • 9. Feb. 2007, 18:24
    Ale nie wyobrażam sobie siebie i soczewek razem:P Tym bardziej Ci współczuję... Nigdy nie spotkałam się z ,,twardymi soczewkami".
    Są u Ciebie jakieś szanse na poprawę wzroku???

• ja też nie mogłam sobie wyobrazić,że włoże sobie soczewkę do oka, a jednak. pomiętnego Sylwestra Ad2006 podczas tańca, ktoś niechcący uderzył mnie pięścią w skroń, okulary skrzywione, skroń rozwalona. Zbliżała się studniówka - postanowiłam spróbować z soczewkami. Męczyłam się godzinę u optyka żeby je założyć. Przyszedł dzień Studniówki, źle założyłam soczewkę,efekt jakby jakaś woda była w środku. Nie było czasy porawić. Spadła w smochodzie, ale jakoś mi się udało włożyć z powrotem :)

podsumowując : mimo wszystko lubię soczewski, mam kilka par jednodniowych i je noszę czasami ;)

• Benutzer
    • 17. Feb. 2007, 21:08
    myślę, że okulary. teraz jest ogromny wybór w oprawkach więc na pewno okulary nie szkodza naszej urodzie;p z soczewkami jest duży problem, szczególnie na początku, gdy jeszcze sie za bardzo nie wie jak je sie wkłada no i zawsze się moga stracić.

• Daro_ufo schrieb...
    • Benutzer
    • 27. Feb. 2007, 20:41
    mam pytanie do tych co noszą soczewki: czy wypadają one z oka same z siebie np. przy bieganiu? :P

• ryu999 schrieb...
    • Benutzer
    • 1. Mär. 2007, 15:56
    soczewki sa zle i ohydne. Wogole jak mozna sobie cos wsadzac do okow? o.o

• też nie mogłam uwierzyć,że można coś sobie do oka wsadzic, ale na prawdę można :p z reguły nie wypadają, chyba że się źle założy

• Od wczoraj nosze soczewki... mam klopoty z zalozeniem soczewek, ale kwestia przyzwyczajenia. Owszem jestem bardzo zadowolony z soczewek ;)
    Wiec osobiscie wole soczewki :)

The limits of my language mean the limits of my world.
    • swideer schrieb...
    • Benutzer
    • 2. Mär. 2007, 21:48
    soczewki sa niedoocenienia... takiej wygody zaden okularnik w okularach nie bedzie mial... ;D jedyny minus to chyba to ze sie zbytnio w nich spac nie da... ;D

• nie miałam okazji próbować.. ale mysle ze taki przeciętny szarak jak ja :D wybierze okulary bo... mają to coś;p a poza tym dodają inteligencji (przynajmniej optycznie) o_O

• swideer schrieb...
    • Benutzer
    • 7. Mär. 2007, 18:47
    mrowka_eliza said:
    nie miałam okazji próbować.. ale mysle ze taki przeciętny szarak jak ja :D wybierze okulary bo... mają to coś;p a poza tym dodają inteligencji (przynajmniej optycznie) o_O

no wlasnie chodzi o to ze mi tylko optycznie... xD

• Benutzer
    • 5. Mai. 2007, 8:35
    Daro_ufo said:
    mam pytanie do tych co noszą soczewki: czy wypadają one z oka same z siebie np. przy bieganiu? :P

jeśli masz dobrze dobraną wielkośc to one nie wypadają. Podczas wizyty u okulisty ich rozmiar jest specjalnie i dokładnie ustalanyego mozesz spokojnie biegać, pływać, robić co tylko chcesz, soczewki dobrze dobrane nie wypadną samowolnie:)
    noszę soczewki od prawie 6ciu lat i tylko 1 raz, kiedy włożyłam sobie palec do oka (tarłam oko?), jedna z nich wypadła.

pozdrawiam:)

Anonyme Benutzer dürfen keine Beiträge schreiben. Bitte log dich ein oder registriere dich, um Beiträge in den Foren schreiben zu können.