Coma » Diskussionen

Która płyta?

• Wg mnie wszystkie trzy są równie dobre. Teksty skłaniają do refleksji, nie są puste- zawierają przesłanie. Krytykujecie Hipertrofię..., ale o gustach się nie dyskutuje.

• [Gelöschter Benutzer] schrieb...
    • Benutzer
    • 18. Mai. 2010, 9:09
    Ciężko wybrać, ale chyba najbardziej lubię "Pierwsze wyjście z mroku".

"Hipertrofia" jest często krytykowana, mówi się, że Coma poszła na dno itd.
    Mam tylko jedną radę do krytykujących tą płytę - wsłuchajcie się w słowa i spróbujcie zrozumieć ich sens. ;)

• Pierwsze wyjście z mroku :)

• narvana6 schrieb...
    • Benutzer
    • 11. Jun. 2010, 17:37
    Myślę, że Zaprzepaszczone siły. Następnie Hipertofia i PWZM. Ale naprawdę trudno odpowiedzieć mi na pytanie, która z nich jest tą naj. Wszystkie są świetne :)

• Benutzer
    • 13. Jun. 2010, 13:49
    Zdecydowanie Pierwsze Wyjście z Mroku ! :>

• Benutzer
    • 9. Nov. 2010, 16:25
    ,,Hipertrofia "

• Adi-88 schrieb...
    • Benutzer
    • 12. Nov. 2010, 12:08
    uwielbiam wszystkie ich albumy, ale jednak najczęściej słucham "zaprzepaszczonych sił..." Hipertrofia genialna moim zdaniem, szczególnie Cd2 ;]

• Benutzer
    • 17. Nov. 2010, 5:19
    Hipertrofia tylko lipna jest

• "Pierwsze Wyjście Z Mroku" jest mistrzowska! xD Reszta tylko, albo aż jak kto woli ZAJEBISTE xD

• widokowka schrieb...
    • Benutzer
    • 25. Dez. 2010, 14:19
    Pierwsze wyjście z mroku słucham najczęściej. Teksty naprawdę powalają ogromną liczbą przemyśleń, refleksji. Najmniej mi się podoba płyta z orkiestrą symfoniczną... jakoś do mnie ten rodzaj muzyki zupełnie nie trafia.

• Pierwsze Wyjście z Mroku ;D

Ale Zaprzepaszczone.. to też fajny album ;D

• mahalada schrieb...
    • Benutzer
    • 1. Feb. 2011, 11:55
    PWZM! Dosłownie z Leszkiem na pierwszym miejscu. ;)

• korbowska schrieb...
    • Benutzer
    • 18. Mär. 2011, 16:54
    pierwsze wyjście z mroku <3

• pierwsze wyjście z mroku

Umrzyj,przepadnij,zemrzyj ...

Jeśli coś muszę zrobić nie mów mi o konsekwencjach nie zrobienia ponieważ muszę i koniec

kara Akuma de shitsuji desu. ;]
    • Benutzer
    • 2. Apr. 2011, 15:32
    6. Excess - piosenki dobre, ale dziwnie mi się słucha Roguca śpiewającego po angielsku ;]
    5. Pierwsze wyjście - to był mój pierwszy album Comy. Początkowo mnie nie zachwycił, bo utwory raczej nie wykraczają poza typowe ramy rocka alternatywnego, ale uznałem, że zespół ma potencjał ("Leszek Żukowski") i zanotowałem sobie w pamięci, by na nich uważać w przyszłości :)
    4. Zaprzepaszczone siły - ten album spodobał mi się dużo szybciej. Drobne eksperymenty brzmieniowe rozsiane to tu, to tam, nie były niczym wielkim, lecz widać było, że zespół odważnie zmierza w innym kierunku, szuka inspiracji, zbiera doświadczenia.
    3. Live - jest tu power, jest wykop, energia, swoboda w interpretacji oryginalnych wersji poszczególnych utworów, świetna interakcja z publicznością. Co tu dużo mówić - idealny rockowy koncert. Kiedy kupiłem sobie DVD, w ogóle przestałem na jakiś czas słuchać studyjnej Comy na rzecz tej koncertowej.
    2. Symfonicznie - tutaj bardzo spodobały mi się aranżacje. W odróżnieniu od innych koncertów utrzymanych w konwencji "zespół + orkiestra" (np. "S&M" Metalliki) muzycy klasyczni nie są tu tylko niepotrzebną przeszkadzajką, w ostatecznym miksie materiału został nawet położony na nich wyraźny nacisk. Wykonania są bez zarzutu.
    1. Hipertrofia - przed premierą tej płyty nie byłem pewien, czym przede wszystkim inspirują się muzycy Comy pisząc swoje utwory. Teraz wiem już, że czerpią z najlepszych wzorców, bo album jest różnorodny (rozpiętość brzmieniowa sięga od trip-hopu aż po melodyjny death metal niemalże) a jednak przy tym spójny. Jest jakiś pomysł, są fajne melodie, są miażdżące riffy, są wyśmienite solówki. Opus magnum zespołu. Od chwili, gdy pierwszy raz usłyszałem ten album, Coma stała już się moim ulubionym polskim zespołem i jest nim do dzisiaj. Nie dziwię się, że kapela zwleka z wydaniem kolejnej płyty, bo taki materiał jak "Hipertrofia" cholernie ciężko przebić. Jest to IMO jak na razie jeden z trzech najlepszych albumów XXI wieku.

• Dla mnie bezapelacyjnie Live. Moc tej płyty polega na żywiołowym wykonaniu utworów. Co prawda na płytach wykony są również dobre, ale Coma to chyba symbioza publiczności i zespołu. Sto tysięcy jednakowych miast i Schizofrenia to cudeńka.

Mój jest ten kawałek serwera!
  • "Pierwsze wyjście z mroku", zdecydowanie;))

• kubicowa_ schrieb...
    • Benutzer
    • 1. Jun. 2011, 19:36
    Jak dla mnie na razie króluje 'Hipertrofia', ale uwielbiam wszystkie ich płyty. :)

That forever more I'll be the one to love you, to love you
    When you need me I'll be there to make you smile
    And forever more I'll be the one you come to oh honey
    I'll be the one to love you when the morning comes.
  • "Pierwsze Wyjście Z Mroku"!!!

Słucham zespołu COMA od naprawdę niedawna, ale ich pierwsza płyta przypadła mi od razu do gustu i zrobiła na mnie największe wrażenie! Następne albumu również mi się podobają, ale najchętniej wracam właśnie do "Pierwszego...".

elo

• PSIkret schrieb...
    • Benutzer
    • 10. Aug. 2011, 12:23
    Zdecydowanie, najlepszą płytą w ich dorobku artystycznym IMO jest "Hipertrofia"

• Wszystkie są dobre.nie ma złych płyt, są tylko źle osłuchane :) Zdecydowanie dla mnie Excess najmniej trafiona, piosenki Comy wogóle nie mają kopa w wersji angielskiej, po za FTMO. ale przynajmniej nie zasypują gruszek w popiele tylko tworzą, można zaistnieć i zarabiać nie tylko w naszym kraju,ale ja proponowałbym lepiej nauczyć innych rozumieć po polsku niż wydawać płyty po angielsku :)
    od kilku dni słucham czerwonego albumu, z dnia na dzień kolejne piosenki coraz bardziej żrą. a los cebula mnie osobiście rozpierdala o środka.

cherooke23
Anonyme Benutzer dürfen keine Beiträge schreiben. Bitte log dich ein oder registriere dich, um Beiträge in den Foren schreiben zu können.